10/6/13

'Ηρθε η ώρα του Κορινθιακού κιονόκρανου


Μετά τα σταμπωτά Citta Madre.

Μετά τις live συνομιλίες με τον Διογένη και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Μετά τον φτερωτό Πήγασο, την Αφροδίτη, τον δόρυ φέροντα Ποσειδώνα, τον Μέγα Αλέξανδρο εις διπλούν κεφαλή τε και ολόσωμο και τον φιλόσοφο Διογένη.

Και χωρίς να ξεχνάμε την πρόταση για την αναδυομένη Ωραία Ελένη στα Λουτρά,

Ήλθε επιτέλους και η ώρα  του κορινθιακού κιονόκρανου!

 


Με πρόταση του «αρχιτέκτονα» Προέδρου του Δ. Σ. κ. Σταυρέλη θεσμοθετήθηκε η χρήση του κιονοκράνου σε κάθε δημόσιο κτίριο που εφεξής θα κατασκευαστεί στον δήμο Κορινθίων. Το παρακάτω κείμενο είναι πλέον, μετά το δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κορινθίων!

« Η κατ΄ αρχήν  {σ.σ. ευτυχωωωώς!!} έγκριση της πρότασης του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου  Νικολάου Σταυρέλη  για την Πολεοδομική Θεσμοθέτηση Κατασκευής Κιονόκρανων «Κορινθιακού Ρυθμού» σε όλα τα Δημόσια, Δημοτικά, Κοινωφελή κλπ Κτίρια  που θα ανεγερθούν  στο εξής, στο Δήμο Κορινθίων.»

…… !!!!!! ……

Μα τι σόι λαός είμαστε εμείς οι Κορίνθιοι. Γκρεμίζουμε μεθοδικά κάθε ίχνος ιστορικής μνήμης με την πρόφαση ότι αλλάζουμε την πόλη. Μπαζώνουμε παραλίες, εξαφανίζουμε κτίρια, ρίχνουμε κάτω όμορφα αντισεισμικά σπίτια για να σηκώσουμε άχρωμες και άνοστες πολυκατοικίες. Επί χρόνια επιδεικτικά αγνοούμε ακόμα και την ύπαρξη του κορινθιακού κιονόκρανου και βλέπουμε με μισό μάτι την Εθνική Τράπεζα που τόλμησε να το χρησιμοποιήσει στην πρόσοψη της.

Μέσα στις προθέσεις μας, σαν δήμος και ιδιαίτερα σαν δημοτική αρχή είναι η κατεδάφιση της δημοτικής Αγοράς χωρίς δεύτερη κουβέντα και άμεσα μάλιστα.

Από την άλλη προγραμματίζουμε τριήρεις και κορινθιακές κολώνες διάσπαρτες παντού!

Αρχαιολατρία ή μπέρδεμα ; Τα έχουμε χάσει!

Το … έχουμε χάσει, καιρό τώρα !

 

Και χάνουμε και το τελευταίο ίχνος, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι η πρόταση έγινε σε μια αίθουσα, ενός κτιρίου, του Δημαρχείου Κορίνθου, που, στην μοντερνιά του μέσα, δεν έχει καμία μα καμία κολώνα με κορινθιακό κιονόκρανο! Ούτε για δείγμα!

Πέρα από την ανεδαφικότητα και την υπερβολή της ίδιας της απόφασης θεωρούμε ως σωστότερο στις διακοσμητικές, αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές ανησυχίες του κ. Σταυρέλη να προστεθεί άλλη μία.

Μήπως κ. Πρόεδρε να ξεκινήσουμε από το «σπίτι» μας. Μήπως να βάλουμε ένα κορινθιακό κιονόκρανο κάπου, σε κάποια εμφανή γωνιά του ίδιου του δημαρχείου, έστω και σαν διακοσμητικό στοιχείο, που να σημαίνει την άμεση συγγένεια μας με την Κόρινθο της ιστορίας; Αυτό, νομίζουμε, φτάνει.  

Για σκεφτείτε το λίγο … και ρωτήστε κανένα μηχανικό, κανένα διακοσμητή, κάποιον τέλος πάντων, πως αυτό μπορεί να γίνει πράξη.

Κατ’ αρχήν …

Πιο Απέναντι δεν γίνεται

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το δημαρχείο έγινε με δημόσιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό !!!!!!! και στους διαγωνισμούς είναι γνωστό ότι δεν μπορείτε να προδιαγράψετε κιονόκρανα γιατί παύει να είναι αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Αποφασίστε τι θέλετε !!!!!!!!

Μαρία

Κορινθίων Βίος και Πολιτεία είπε...

Καλώς το Μαράκι,
Απο ότι ξέρουμε οι διαγωνισμοί γίνονται με προδιαγραφές που τις βάζει αυτός που τους προκηρύσσει
Τις προδιαγραφές του τότε κ. Κουϊνη τις ... βλέπουμε ακόμα και σήμερα.
Εμείς όμως μιλάμε για μια ντεκορέ πλέον κατάσταση που να μπορεί να κρατήσει, έστω, τα προσχήματα.
Να μη χανόμαστε ε;

Related Posts with Thumbnails